Revit Architecture yeni sürümü çıktı. Edinebildiğim bilgileri altta size aktarmaya çalışacağım.
2011 versiyonu uzun zamandır bir çok kullanıcının beklediği yeniliklerle birlikte geldi. Linkli dosyalarda etiketleme yapılmasına izin verilmesi, Render görüntüsüne Background ekleme, Instance&Type Properties penceresinin ekranda yer alması, güneş similasyon araçlarının geliştirilmesi gibi birçok özellik kullanıcılar tarafından en çok talep edilen araçlardı.
User Interface - Arayüz Yenilikleri
Birçok kullanıcı 2009 versiyondan sonra değişen ve tüm komutları Ribbon (Şerit)menüde barındıran arayüze tepki göstermişti. Fakat daha sonra kullanıcılar arayüzün bu şekilde düzenlenmiş olmasının çalışmalarını hız ve kullanım olarak olumlu yönde etkilediğini belirttiler. Yeni 2011 arayüzünde bu araçların geliştirildiğini görüyoruz.
Quick Access Toolbar - Hızlı Erişim Çubuğu
İşlevi artırıldı. Bu alana eklenen komutları ayrıca bir pencere içerisinden düzenleyebilirsiniz. Komutların yerlerini değiştirebilir, silebilir veya bölücü elemanlar ile komut gruplarını ayırabilirsiniz.
Properties Palette - Nesne Özellikleri Penceresi
Element Properties penceresini ekranda sürekli açık tutmak mümkün. Böylelikle çalışırken nesne özelliklerine hızlıca ulaşabilir, değişiklikleri yapabilirsiniz. Kullanıcı dilerse Properties penceresini de Quick Access Toolbar'a ekleyebilir.
Pencerenin ekranda sürekli açık kalıp kalmaması ile ilgili durum View sekmesi altından ayarlanabilir. Pencereyi ekrandan kapatmış olsanız bile ekrandan sağ tuş yaptığınızda çıkan listeden tekrar açabilirsiniz.
Aynı alandan görüldüğü üzere yeni arayüzün en alt kısmında yer alan Status Bar ayarları buradan düzenlenir. Hangi komutta çalışırsanız çalışın arayüzde en alt alandan Worksets ve Design Options ayarlarına müdahale edebilirsiniz.
Keyboard Shortcuts - Klavye Kısayolu Tanımlama
2010 versiyonu içerisinde sadece aboneliği olan kullanıcılar için sunulan bu araç yeni versiyonda direkt arayüz içerisinde yer almaktadır. Kullanımı ile ilgili daha önce detaylı bilgiyi buradan aktarmıştım.
Klavye kısayol ayarları aynı pencereden Import/Export ile diğer bilgisayarlara da aktarılabilir. Yeni versiyonda pencerede yapılan kısayol değişiklikleri için programı tekrar kapatıp açmaya gerek kalmaz. Pencere kapatıldığı anda kısayollar ayarlandıkları şekilde kullanılabilirler.
Repeat Last Command - Bir Önceki Komutun Kullanımı
En çok talep edilen araçlardan biri de böylelikle kullanıma sunulmuş oldu. En son kullanılan komut ve komutlara sağ tuş menüsünden ulaşmak mümkün. En son kullanılan son 5 komut Recent Commands'da listelenecektir. Enter tuşu veya klavye kısayolu ile son kullanılan komutu çalıştırmak mümkün.
Tekrarlanmayan komutlar ise şunlardır:Tool Settings, görüntü ayarları (view), modify, redo/undo, copy/cut/paste, finish/cancel, option bar (seçenekler çubuğu) ve seçim araçları (selections).
Element Selection Options - Nesne Seçme Ayarları
2011 versiyon öncesi çizim de sıkça kullandığımız "Select All Instances" (Aynı nitelikteki tüm nesneleri seç) aracı hangi görüntüde çalışılırsa çalışılsın görüntüye özgü değil, tüm çizim de seçim yapıyordu. Artık seçimi daha kontrollü yapmak mümkün, sağ tuşta tüm çizim (In Entire Project) veya sadece o görüntü için "Visible in View" seçeneklerini kullanabilirsiniz.
Temporary Dimension - Geçici Ölçü Ayarlarını Değiştirme
Ekranda işlem esnasında faydalanılan geçici ölçüler ile ilgili ayarları değiştirmek mümkün. Ölçü yazılarının yüksekliği, model üzerinde şeffaf veya transparan görüntülenmesini kullanıcı kendi belirleyip değiştirebilir. Options penceresinden Graphics başlığı altından değişiklikler yapılabilir.
Render Background ve Grafik Görüntüleme Özellikleri
Render görüntüsü için önceki versiyonda sadece renk ve gökyüzü seçeneği mevcuttu ve bu kullanıcılar için ayrıca bir iş demekti. Artık render arka görüntüsü için imaj kullanılabilir. Kullanılacak olan imaj "Background Image" penceresinden düzenlenebilir.
Modelden daha render almadan ışık ve malzeme görüntülerini "Consistent Colors" ve "Realistic" ayarları ile gözlemleyebilirsiniz.
Conceptual Mass Yenilikleri
2010 versiyon ile geliştirilen kütlesel tasarım araçları için bu versiyonda da yenilikler devam ediyor. 2010 versiyonda kütlesel tasarım için yeni araçlar eklenmişti. Bunlar modelde daha esnek olmamızı sağlarken 2009 versiyon ve öncesinde yer alan kütlenin sketch ortamında ilk haline dönemiyor olmak kullanıcılar tarafından eleştirilmişti. Autodesk eleştirileri değerlendirmiş görünüyor. Alttaki videodan bunu takip etmek mümkün:
Videolar David Light'a ait. 2011 yeniliklerini çok güzel anlatmış. Buradan ulaşabilirsiniz.
(Videoda bir de Modify araçlarına dikkat edin..! Önceleri her düzenleme işlemi için sekmeler arasında hareket etmek gerekirken şimdi tüm araçlar tek bir sekme altında.)
Work plane başlığı altından "Viewer" aracı ile yeni bir görüntüde çalışma düzleminiz üzerinden işlem yapabilirsiniz.
Kütle düzenleme araçlarından "Dissolve" ile daha esnek çalışın;
"Align" komutunu kütle yüzey ve sınırları için de kullanın;
Worksets ve Linking Yenilikleri
Link edilen dosyaların worksetlerini artık açıp kapayabilir ve linkli dosyaları etiketleyebilirsiniz.
Sheet Guide Grids
Yine paftalarda kullanıcılar tarafında sıkça dile getirilen bir durum 2011 yeniliği olarak geldi. Paftalarda çizimleri artık hizalamak mümkün.
Şimdilik bu kadar..
Bilgilndirmelerin ve notlarin icin cok tesskurler emeklerine saglik. Revit denince direk aklima sizin notlariniz geliyor. bu konuda cok basarilisiniz ve basarilarinizin devami diliyorum.
YanıtlaSilsaygilar
merhaba bilgileriniz için çok teşekkür ederim benim bir sorum olacak size 2011 de oluşturulmuş bir dosyayı 2009 da nasıl açabiliriz 2 gündür arıyorum ama henüz bir şey bulamadım yardımcı olursanız çok sevinirim
YanıtlaSilşimdiden teşekkür ederim...iyi çalışmalar
Merhaba,böyle bir opsiyon yok. İsterseniz dosyayı IFC kaydedeip açabilirsiniz ama IFC'nin asıl kullanım amacı farklı save as gibi olmayacaktır. Buradan da okuyabilirsiniz; http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/ps/dl/item?siteID=123112&id=15649365&linkID=9243099&CMP=OTC-RSSSUP01
YanıtlaSilİyi çalışmalar.
bilgileriniz icin tesekkur ederim emeginize saglik.
YanıtlaSilM.ALI KUMAS
Merhabalar
YanıtlaSilRevit ile öntanımlı çizim biçimi oluşturmak istiyorum. Yani şöyle açıklayayım; 10m'lik bir açıklığı 3m'lik parçalarla geçmek istiyorum. Son parça 1m kalıyor. Bunu Revit ile otomatik yaptırmak mümkün mü? Parçaları önceden tanımlayacağım (şeklini, cinsini vb.) ve tek seçimde bu duvarı geçmek istiyorum. Kendisi otomatik olarak tanımladığım parçaları yerleştirip son kısmı otomatik kırpar mı?
İlginize çok teşekkür ederim. Yanıtınızı sabırsızlıkla beklemekteyim...
Fahri A.
merhaba! sorunuzu bu şekilde anlamak çok zor. bana yukarıdan "Hakkımda" kısmından mail atabilirsiniz. iyi çalışmalar.
YanıtlaSilNeriman Hanım Merhabalar
YanıtlaSilRevit 2012 eğitim setinizi aldım , izledim ,revit hakkında çok şey öğrendim..
Ayrıca video başlamadan önceki müzikleri de ayrıca sevdim...
Kolay Gelsin..
Necmi
Çok sevindim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim, umarım edindiğiniz bilgilerle keyifle çalıştığınız projeler çıkartırsız.
YanıtlaSilçok faydaı bilgiler bir öğrenci olarak size çok teşk ediyorum ellerinize sağlık
YanıtlaSilSevindim:) Üniversite hayatınızda başarılar dilerim.
YanıtlaSilmerhaba önclıkle zkan ben bu revıt 2011 egıtım setını edınmem lazım acıl yardımcı olursanız sevınırım
YanıtlaSilMerhaba, bana neriman.kaya@prota.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
YanıtlaSil