10 Kasım 2011 Perşembe

Ata’nın felsefesi...

Atatürk 17 Mart 1937 günü Romanya Dışişleri Bakanı Antonescu ile görüşmesinde diyor ki:
“Vaktiyle kitaplar karıştırdım. Hayat hakkında filozofların ne dediklerini anlamak istedim. Bir kısmı her şeyi kara görüyordu ‘Madem ki hiçiz, sıfıra varacağız, dünyadaki geçici ömür esnasında neşe ve saadete yer bulunmaz’ diyorlardı.
Başka kitaplar okudum, bunları daha akıllı adamlar yazmışlardı. Diyorlardı ki,
‘Madem ki sonu nasıl olsa sıfırdır, bari yaşadığımız müddetçe şen ve şatır olalım’
Ben kendi karakterim itibariyle ikinci hayat telakkisini tercih ediyorum, fakat şu kayıtlar içinde:
Herhangi bir şahsın yaşadıkça memnun ve mesut olması için lazım gelen şey, kendisini değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmaktır.
Hayatta tam zevk ve saadet, ancak gelecek nesillerin varlığı, şerefi için çalışmakla bulunabilir.
Bir insan böyle hareket ederken benden sonra gelecekler acaba böyle bir ruhla çalıştığımı fark edecekler mi, diye bile düşünmemelidir. Hatta en mesut olanlar hizmetlerinin bütün nesillerce meçhul kalmasını tercih edecek karakterde bulunanlardır”
(Prof. Hikmet Özdemir - Atatürk’ü Yeniden Düşünmek s.121)

4 Kasım 2011 Cuma

Linework & Line Style Kullanımı

Kullanıcılar bazen çizimde var olan bazı çizgileri yok etmek isterler. Buna en iyi örnek, duvara bitirme malzemesi konulmamıştır ve dışardan binaya bakıldığında döşeme izleri doğal olarak görünür. Kullanıcı cephede görünmesi doğru olsa bile bu çizgileri yok etmek ister.



Bu çizgilerin o görüntü içinde gözükmemesi için Modify başlığının altından Linework çalıştırın. Komut çalıştırıldığında Line Style ile çizgilerin listelendiği bir başlık açılır. Buradan hangi çizgi tipi seçilir ise ekranda imleç ile seçilen her çizgi listedeki seçilmiş çizgi sitiline dönüşür. Burada Invisible Line seçilir ise, ekrandan seçilen çizgiler görünmez olur:



Yukarıdaki imajda kat çizgilerinin kaybolduğunu görebilirsiniz. Tekrar aynı komutla Invisible Line dışında farklı bir çizgi tipi seçerek (veya eskisi gibi olması için listeden "By Category" seçin) çizgilerin tekrar ekranda görünmesini sağlayabilirsiniz. Ekrandan tekrar yerlerini hatırlayamayacağınız kadar çok çizgi seçip yok edecek iseniz, mümkünse o görüntünün "Dublicate" ile bir kopyasını alıp işlemi ondan sonra uygulayın. Çünkü "Invisible yaptığım çizgiler tek bir komutla tekrar görünür olsunlar" diye bir seçenek yok.

*Linework ile yapılan işlemler sadece çalışılan görüntüye özgüdür. Yukarıdaki örneğe göre, döşeme çizgileri diğer cephelerde Linework uygulanmadığı taktirde görünmeye devam ederler.

*Linework komutunu klavyeden LW ile de kullanabilirsiniz.

*Komutun asıl kullanımı çizim görüntüsünde manuel olarak değiştirilmek istenen çizgilerin revizyonunu sağlamaktır.

Bu işlem sırasında açılan Line Style listesine sizde çizgi stilleri ekleyebilirsiniz.

** Manage/Settings/Additional Settings'den "Line Style" seçin.
** Açılan pencereden "New" ile yeni bir çizgi tipi yaratın ve isim verin.
** Verdiğiniz isim "Lines" başlığının altına eklenecektir.
** Yeni çizgi için Line Weight (Çizgi Kalınlığı), Line Color (Çizgi Rengi) ve Line Pattern (Çizgi Deseni) seçin.
** Ok ile pencereyi kapatın.


3 Kasım 2011 Perşembe

Autodesk Revit’te Kavramsal Tasarım Araçları ile Yaratılan Yüzeyler Üzerinde Çalışmak

Sayısal Grafik web sayfasından Ufuk Aydın'ın hazırladığı son teknik dokümana buradan ulaşabilirsiniz. Dokümandan kavramsal tasarım araçları ile nasıl serbest formlar üretilebildiğini ve cephe düzenleme araçlarının nasıl çalıştığını takip edebilirsiniz.