17 Mart 2009 Salı

Çizim ve Çıktı Ayarları

Soru, “Bir projeden 1/20 veya 1/75 ölçeğinde bir çıktı almak istiyorsak bu ölçek ayarlarını nereden ve nasıl yapacağız?” E. Atamer

Revit’te çizim ölçeği ve çıktı mantığı AutoCAD çizim mantığından farklı ve daha kolaydır. AutoCAD birim mantığına göre çizim yaparken (program için 90 br bıraktığınız kapı boşluğu sizin belirlediğiniz bir çizim birimi kabulüdür. Yazılım için o sadece 90 birimdir, sizin içinse 90cm’dir. AutoCAD ‘de çıktı aşamasında kullandığınız mm ve units (Layout mantığı da yine burdaki doğru değerlerin girilmesine dayanır.)değerlerini doğru girmelisiniz ki çıktınız doğru sonuç versin.

Revit içinse çizim ölçeğiniz ve çizim biriminiz baştan bellidir. Çıktınız için hazırladığınız paftalara çizimlerinizi aktarırsınız. Çıktı aşamasında size kalan sadece hangi paftayı basacağınıza karar vermektir.

Çizim ayarlarından çıktıya kadar giden süreci şu şekilde özetleyebiliriz:

ü ÖLÇEK, çizim ölçeğinizi belirleyiniz. Eğer listede yer alan ölçekler arasında istediğiniz ölçek yer almıyor ise; “Custom” seçeneği ile ölçeği listeye ekleyebilirsiniz.

ü ÇİZİM BİRİMİ, ekrandan girdiğiniz ve değiştirdiğiniz her bir birimin ne olduğu Settings/Project Units’den veya klavyeden UN ile değiştirilebilir.

Siz değiştirmediğiniz sürece Revit girdiğiniz her değeri “mm” kabul edecektir. Length kısmından istediğiniz çizim birimini seçebilirsiniz.

· İPUCU: çizim birimini ne seçerseniz seçin ekrandan bilgi girerken sonuna cm, mm, m gibi bilgileri girdiğiniz sürece çalışma esnasında istediğiniz çizim birimini kullanma şansınız var.

ü ÇİZGİ KALINLIKLARI, Setting/Line Weights’ den çıkan tablo ile ayarlamaları yapabilirsiniz. Burda 16 adet kalem kalınlığı belirleme şansınız var. “Add” ile listeye yeni ölçekler ekleyebiliriniz. Bu öneri bir tablodur, listeyi bir defaya mahsus kendinize göre düzenlemelisiniz.

Burda düzenlediğiniz kalem kalınlıkları Settings/Object Styles’da nesnelere için tanımlanmıştır. Mevcut durumu siz kendinize göre düzenleyebilirsiniz.


ü PAFTA HAZIRLIĞI, File/New/Title Block ile bir defaya mahsus istediğiniz pafta ebatını seçip, dosyayı açtıktan sonra gerekli çizimleri yapmalısınız (hazır bir .dwg lejant dosyanız var ise import seçeneği ile burda kullanmanız mümkün). Burda hazırladınız paftayı makinanızda bir yere .rfa olarak kaydedin. Örneğin, A4.rfa

Sonra istdiğiniz çizimde bu paftayı View/Sheet/Load ile çağırıp kullanabilirsiniz. Paftayı çizime bir kez almanız yeterli, sonra Select a Titleblock peceresinden seçip istediğiniz kadar paftayı tekrar tekrar kullanabilirsiniz.

ü YERLEŞİM, sürükle bırakla istediğiniz kadar çizimi pafta içerisine aktarabilirsiniz. Aynı pafta içerisinde farklı ölçekli çizimlerinizi basabilir, render, metraj, alan analizi vb. planlarınızı yerleştirebilirsiniz.

ü ÇIKTI, File/Print penceresinde “Print Range” kısmından “Selected views/sheets” seçtiğinizde Select düğmesi aktif olacaktır. Alttan sadece Sheets işaretli olsun. Burdan istediğiniz kadar paftayı direkt çıktıya gönderebilirsiniz.

· ŞABLON DOSYA, pafta ayarları, çizim ölçeği, birimi, kalem kalınlıkları.. tüm bu bilgileri her seferinde tekrar çizim içerisinde düzenlemek istemiyor iseniz mutalaka şablon dosya kullanınız!


12 Mart 2009 Perşembe

2010 Arayüz Tanıtımı

Aşağıdaki videodan yeni Revit arayüzünü ve ne mantıkla bu değişimlerin yapıldığını izleyebilirsiniz. En yakın zamanda türkçesini izleyebileceğinizi umuyorum..

http://www.youtube.com/watch?v=qZBIAtdCEss


4 Mart 2009 Çarşamba

Link’li Kullanılan Dosyaların Metrajı

(Burda yer alan dosya isimleri ve kullanım mantığı için öncelikle “Neden Link’li Dosyalar ile Çalışmalıyız, Nelere Dikkat Etmeliyiz?” başlığına göz atabilirsiniz.)
Host File içerisinde metraj alırken bazı verilerin (örnegin fiyat) Link’li dosya içerisinde önceden belirlenmiş olması gerekir. Her iki dosyanın kendi metraj listeleri alttaki gibidir:



Host File içerisinde View/Schedule ile “New Schedule” penceresine ulaşınız. Metraj almak istediğiniz elemanı Category başlığı altından seçmeniz gerekiyor. “Door” seçip, Ok ile bir sonraki işleme geçiniz.
Burda “Door Schedule” yazısını daha bu pencerede iken türkçeye çevirebilirsiniz. Bu ileride sizin metraj listenizin başlığı olacaktır. Ayrıca proje görüntüleyicinizde Schedule başlığı aldında burada verdiğiniz isim listelenecektir.



Schedule Properties pencerenizden metraj listenizde yer alacak başlıkları seçiniz. Her bir veri başlığının sıralamasını altta yer alan “Move Up” ve “Move Down” ile düzenleyebilirsiniz. Bu pencerede “Include elements in linked files” alanı seçilmez ise bağlantılı çizimin hiçbir verisi metrajınıza yansımaz. Bu kısmı işaretleyiniz.



Bu alanı işaretlediğinizde “Select available field form” alanında sıralanan başlıklarınızda değişecektir. Bu kısımdan “RVT Links” seçtiğinizde her bir dosyanın ismini yazdırmanız mümkün olacaktır. Böylelikle hangi kapı hangi bağlantılı çizime ait kapı metraj listenizde netleşecektir.

Burada dosya ismini yazdırmaktansa “RVT Link: Name” seçeneğini kullanmanızda fayda var. Bizim örnek çizimimizde de olduğu gibi aynı dosya Host File içerisinde birden fazla kullanılmış ise, farklı isimler alttında bu dosyaları tanımlamak isteyebilirsiniz (Çizimde Townhouse_A ve Townhouse_B şeklinde kullanılmıştır.)



Bu durumda sayfadan Ok ile çıkarsanız eğer başka hiçbir düzenleme yapmadığımızdan metrajımız uzunca bir liste olarak sıralanacaktır. Listeyi düzenlemek için, “Sorting/Grouping” başlığı altından alttaki düzenlemeleri yapabilirsiniz:



Formatting başlığı altından “Cost” işaretli iken “Calculate totals” işaretlerseniz, tüm kapılar için ücret bigilerini de toplatmış olursunuz. Ok ile pencerenizi kapatınız.
Metraj listenizi alttaki gibi kullanabilirsiniz,