o Host File.................(Link işlemlerini yaptığınız –ev sahibi dosya)
o Linked File............(Bağlantılı dosya)
Link’li dosya kullanma amacımız:
1- "Host File" dosya ebatı bağlantılı çizimlerin gerçek ebatları kadar artmayacaktır. Bilgisayarınızda C:\ProgramData\Autodesk\RAC 2009\Training‘de Common klasörü içerisinde yer alan alttaki dosyalar ile bunu test edebilirsiniz:
o c_Townhouse.rvt..................................4.44 MB
o c_Condo_Complex.rvt..........................1.36 MB
o c_Site.rvt...............................................1.26 MB
C_Site dosyası açık olsun (Bu dosya sizin için Host File olacak). File/Import Link/Revit ile C_Townhouse.rvt dosyasını sonra da C_Condo_Complex.rvt dosyalarını çizim içerisine alınız. (2010 versiyon için, Insert/Link Revit). C_Townhouse.rvt dosyasını çizim içerisinde kopyasını alarak çoğaltınız. Mevcut 3 yapıyı Move ve Rotate komutları ile yerlerine düzgün şekilde yerleştiriniz. Dosyayı kaydedip kapatınız.Linkli dosyalar ile birlikte Host File dosya ebatı:
o c_Site.rvt...............................................1.27
Aradaki fark sadece 4KB!
2- Link’li kullanılan her bir dosyanın görüntü ayarlarını birbirlerinden bağımsız şekilde düzenlemek mümkün. Bu uygulama, View/Visibility Graphic Overrides/Revit Links penceresinden 3 farklı şekilde yapılmaktadır:
Bu ayarlara, yukarıda belirttiğimiz adresten Revit Links penceresini açtığınızda Display Settings/ By Host View ile ulaşabilirsiniz.
o By host view, mevcut durumdur. Bu seçenek aktifken Host yani ev sahibi dosyanın Visibility ayarları geçerli olur. (Örneğin plan kesme düzleminiz Host File’da ne şekilde ayarlı ise Linked File olan dosyalar da bu değerleri baz alarak çalışırlar.)
o By linked view, Revit sizden kat ismi seçmenizi isteyecektir. Hangi kat seçilir ise Link’li dosyanın seçilen kat ayarları aktif olacaktır.
o Custom, bu seçenek ile Link’li dosyanın tüm görüntü ayarlarını hem Host File’dan hem de Link’li dosyanın kendisinden bağımsız şekilde düzenlemenizi sağlar. Burda yaptığınız seçimler ne Link’li dosyanın ne de Host dosyanın mevcut Visibility ayarlarını etkilemez.
3- Host File içerisinde çizimlerimizden yeni kesitler alabilir, metraj sayfaları düzenleyebilirsiniz. Çünkü oluşturduğunuz her yeni görüntü için (kesitler, Dublicate seçeneği ile yeni plan görüntüleri vs.) yeni Visibility ayarları yapabilirsiniz. Visibility ayarları “View- specific” olduğundan sadece o görüntüye ait ayalar olarak kalacaklardır.
4- Dosya içerisinde yeni bir nesne yaratmadığımız sürece dosya boyutumuz (Dublicate View, kesit almak vs. gibi işlemlerden dolayı) artmayacaktır.
5-Link edilmiş dosyanın içerisinde de Link edilmiş bir dosya var ise Host dosya içerisinde bu Link’li dosya görünmeyecektir.
6-Link edilen dosyayı Host dosya içerisinde Move, Copy, Rotate, Align yapabiliriz fakat Link’li dosya içerisinde yer alan elemanları bağımsız olarak seçip işlem yapamayız. Ölçü vermek, Align gibi işlemlerde Link’li dosyanın objelerini referans almak için kullanabiliriz. Örneğin Host çizimin duvarı ile Link’li dosyanın duvarı arasında ölçü verebiliriz. Ama normalde kullandığımız “Constraints” ayarları ile bu nesneleri ilişkilendiremeyiz. Host ve Link dosya için “Lock Dimension” yapamayız.
7-Eğer Host çizim açık ise aynı anda Link’li dosyayı da açamayız. Bunun için ayrı bir oturum açmanız gerekir. Revit açık iken tekrar masaüstünüzden Revit Architecture programını açmalısınız. Her iki oturum da açıkken Link’li dosyada yaptığınız değişiklikleri Host dosya içerisine aktarmak isterseniz: Proje görüntüleyici içerisinden Revit Links altından proje ismi üzerinde sağ tuş yapınız, “Reload”seçeneğini kullanınız.
8-Tüm Link’li dosyalar, File/Manage Links’ten takip edilebilir. (2010 versiyon için, Manage/Manage Links.)
9-İstenilirse Link’li dosyaya ait proje standartlarını, File/Transfer Project Standards ile Host dosya içerisine alınılabilir. (2010 versiyon için, Manage/Transfer Project Standards.)
10-Çizime gereğinden fazla sayıda dosya eklemekten kaçınmak gerek. Ne kadar fazla dosya bağlanmış ise Host dosyanın açılması o kadar fazla zaman alacaktır.
11-Link’li dosya kullanmanın asıl amacı kampüs, site tarzı projeler içindir. Amacımız tek bir projenin farklı katlarını kullanmak veya tek bir model içerisinde nesnelerimizi belli gruplar altında çalıştırmak ise “Workset” özelliğini kullanmalıyız.